gabonaszellozteto1_1

A gabona olyan friss, mintha most aratták volna

 

HIMEL szellőztető szárítás

Mit tesz Ön, ha a gabonát 18 %-nál nagyobb nedvességtartalomnál kell betárolnia?

A frissen aratott gabona nem sokáig tárolható, ha a nedvességtartalma több, mint 18% (lásd a táblázatot!). Ilyen esetben sose tárolja 4 – 5 m-nél magasabb rétegben! Ha a tárolósiló gyorsszárító cellákkal felszerelt, akkor a gabona nedvességtartalma melegített levegőbefúvatással egy nap vagy éjszaka alatt 18 %-ra száradhat és utána hideg levegővel lehűthető.

 

A számításhoz:

1 C levegőmelegítés = 5 %-os nedvességcsökkenés. Például: A levegő hőmérséklete egy futóberendezés által 6 fokkal megemelt, így a nedvessegcsökkenés kb. 25 – 30 %. Egy tényleges kb. 80 % nedvesség­tartalom esetén ez azt jelenti, hogy folyamatos szárítás esetén 50 – 55 %-ra esik vissza. Emellett ügyelni kell arra, hogy a szellőztetőcsatornak távolsága ne haladja meg az 1 m-t.

Így változnak a HIMEL szellőztetőbefúvók értékei: Tegyük fel, hogy szükség van 70 -100 m3/óra 40 mm V. 0. rétegenkénti levegőre.

Például:

Siló átmérő 3,8 m, magasság 4 m

Beltartalom: 45 m3, ebből következik

Légnyomás: 40 x 4 = 160 mm V. 0. és Légmennyiség: 45 x 70 = 3150 m3/óra.

Ez annyit jelent, hogy ennek a 34 t beltartalmú silónak elég a TLR 2 HIMEL szellőztető befúvó 2,2 kW-tal. Ezzel a levegőmennyiséggel a szellőztetést 2 hét után be lehet fejezni. Ha a folyamatnak gyorsabban kell végbemenni, nagyobb levegőmennyiséggel kell szellőztetni. Egyszerűen kipróbálhatja, hogy az Ön befúvója elég erős. Fektessen egy nagy újságlapot a gabona tetejére, a szélét szórja körbe gabonával és kapcsolja be a szellőztetőt. Ha az újságpapír alatt egy légpárna keletkezik, akkor elég a nyomás.

szelloztetobefuvoHIMEL szellőztetőbefúvó TLR

A TLR sorozatú HIMEL szellőztetőt ott kell használni, ahol nagy légnyomásra van szükség. Nagyteljesít­ményű, direkthajtású villanymotorjával (3000 min-1) 1,5 kW – 4 kW között hatásosan szellőztet magas készanyagtárolókat, lemezpadlós   tárolókat, (pneumatikus maradék kkiürítés) és más kis-és közepes tárolókat. A horganyzott nagynyomasú fúvó szériatartozékként járószerkezettel és foggantyúval is felszerelt és sokoldalúan használható különböző szellőztetberendezéseknél.

HIMEL szellőztető csatornák

A HIMEL szellőztető csatornák, akár a lemezpadlók hatásosan és gyorsan szétosztják a levegőt az Ön tárolóhelyein. A legcsekélyebb légveszteség mellett biztosítják a levegő áramlását. Minden HIMEL szellőztetőelosztó és átmenő csatorna modul elv szerint készül és egyedileg illeszkedik a kis és nagy méretű tárolóhelyekhez. Az R 48 és az R 64 részle­gesen perforált különleges formájú szellőztetőcsa­tornák csekélyebb ömlesztett magasság esetén is kiválóan osztják el a levegőt.

 

Ahhoz, hogy gabonája egészséges maradjon ez egy idális berendezés!

IDE kattintva megtekintheti a részletes megoldásainkat>>>

 

 

 

 Publikálva : 2014-07-13